Industridoktorandprojekt undersöker spannmålsutsädes skjutkraft

Lantmännen BioAgri har tillsammans med Institutionen för Växtbiologi på SLU startat ett femårigt industridoktorandprojekt. Projektets mål är att identifiera de inre faktorer som avgör skjutkraft (vigour) hos spannmålsutsäde och att utveckla metoder för hur skjutkraft kan mätas.

Projektet hoppas kunna bidra till att förbättra kunskapen i branschen inom fröbiologi och specifikt öka förståelsen för utsädets skjutkraft och hur den mäts. Med förbättrad kunskap kan konkurrenskraften inom svenskt jordbruk stärkas genom att:

  • Säkra IPM-metoders* fortsatta effektivitet i ett alltmer föränderligt klimat
  • Underlätta optimering av lagring och hantering hos utsädesproducenter
  • Möjliggöra implementering av hållbara metoder för bekämpning av utsädesburna sjukdomar och anpassade odlingsstrategier för utsädesproduktion
  • Hjälpa förädlare att ta fram nya bättre sorter

"Det känns jätteroligt att få jobba med en fråga där det finns så tydliga kunskapsluckor”, säger Victor Olsson, industridoktorand vid SLU och anställd hos Lantmännen BioAgri som industriell partner i projektet. Han förklarar att dagens metoder för att utvärdera kvaliteten på utsäde är både tids- och arbetsintensiva. ”Jag hoppas att mitt projekt ska kunna tackla just den utmaningen och förhoppningsvis möjliggöra fler förbättringar i hur vi producerar och hanterar utsäde i framtiden”.

Victor Olsson.

Projektet bidrar samtidigt till att knyta ett närmare band mellan industri och akademin, för att förbättra utbytet av idéer mellan kommersiella strävanden och forskning. ”Vi på Lantmännen BioAgri är bra på att utforska nya områden och omsätta kunskapen till produkter och metoder. Med ny kunskap om utsädets skjutkraft kan vi föra in en ny dimension som kommer förstärka en hållbar och lönsam utsädesproduktionen”, säger Christian Thaning som är biträdande handledare och chef för forskning och utveckling på Lantmännen BioAgri.

Projektet löper över fem år, från april 2024 till mars 2029. Den totala projektbudgeten uppgår till ca 7 MSEK. Projektet finansieras av SLF, Lantmännens Forskningsstiftelse, SLU och Lantmännen BioAgri AB.

 

* IPM eller "Integrerat växtskydd" handlar om att överväga alla tillgängliga växtskyddsmetoder för att åstadkomma tillväxt av en frisk gröda med minsta möjliga störning av jordbruksekosystemen. Mer finns att läsa på EU-kommissionens hemsida.